Vrede bewaren aan de feesttafel

De feestdagen naderen, een tijd die voor velen synoniem staat aan gezellig samenzijn. We realiseren ons dat we dit niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen, maar het blijkt niet altijd eenvoudig om dankbaar te zijn wanneer we elkaar in de ogen kijken terwijl we een toost uitbrengen. 

Omdat ons ego vaak het meest wordt uitgedaagd door de mensen die dicht bij ons staan, bieden de feestdagen een uitgelezen kans om ons ego uit te dagen en ons bewustzijn te vergroten. Ik heb dit zelf ervaren en deel graag mijn inzichten:

De boze heks op het feest van Doornroosje

Aan een feestelijk gedekte tafel, omringd door taartjes en keramieken dessertborden, genoten we vol dankbaarheid van de feestelijke sfeer. De warmte, zowel letterlijk als figuurlijk, vulde de ruimte. Ik voelde me omarmd en verbonden. Totdat... 

...de kracht van enkele woorden als een onheilspellende schaduw verscheen, vergelijkbaar met de boze heks op het feest van Doornroosje. Na wat woordenwisselingen stond ik op om een luchtje te scheppen. 

Als een hardnekkige betovering kon ik zijn woorden niet van me afschudden. 'Kan het echt zijn dat hij er zo over denkt?' Weerstand begon zich in mij op te bouwen en in mijn gedachten ging ik een discussie aan met hem. Tot de kracht van stilte me tot stilstand bracht. Terwijl ik staarde naar het prachtig vergezicht, herinnerde ik me de verzachtende woorden van Eckhart Tolle: 'Vrede kunnen we alleen bereiken als we eerst zelf vrede belichamen. Vrede met wat is'.

Maar hoe dan? 

Door niet in gevecht te gaan.

Hoe kunnen we vrede ervaren als we blijven strijden? De enige manier om deze destructieve cyclus te doorbreken, is te kiezen voor vrede: elkaar benaderen met compassie en onvoorwaardelijke liefde. In plaats van weerstand te bieden, vrede accepteren met 'wat is' en loslaten wat buiten onze controle ligt.

There is a time and place for everything

Wil je later een gesprek voeren? Doe dit dan op een geschikt moment, wanneer je niet getriggerd bent en er geen feestelijk menu op tafel staat. Voor verdere begeleiding, bekijk de blog 'Wanneer je ego het overneemt' of kom eens op de koffie!

Laat ego niet in de weg staan van je liefde

Voed het ego van jezelf en de ander niet door in gevecht te gaan en er mentaal niet door in de ban te geraken. Des te meer je je standpunt verdedigt, des te meer voeding je de ander geeft om terug te bakkeleien en hoe meer je de negatieve energie voedt. Het is daarbij meestal niet zinvol om je standpunt op dat moment te verdedigen. Neem gedachten en woorden niet te serieus. 

And last but not least: 'The most powerful teacher doesn't know and is happy with that.' Wees je bewust dat overtuigingen maar een klein deel zijn van de volledige waarheid. 

TIP: Feel but don't act

Voel je dat het vanbinnen opborrelt? Adem diep in en uit, probeer bewust te blijven van jezelf. Dit kan je doen door je aandacht te richten op je innerlijk lichaam: 'Wat voel je en waar voel je het?' Probeer niet te reageren vanuit een gevoel van boosheid en weerstand.

Aanmelden om een reactie achter te laten
Je gelijk willen halen?
en het belang van empathie  hierin