Wat als je partner een andere toekomstvisie heeft?
Hoe ga je verder?

"Waar zouden we staan over tien jaar?" vroeg mijn vriendin nieuwsgierig terwijl ze nipte van haar wijn. Ze deelde haar visie over de ideale partner die ze wilde aantrekken: "Ik zie een man voor me die dezelfde doelen deelt en samen met mij een bedrijf wil opbouwen. Iemand met ambitie, maar ook iemand die geniet van gezamenlijke activiteiten zoals sporten, lezen, mediteren, enzovoort." "Klinkt inderdaad geweldig," zei ik terwijl ik nadacht.

Wat als ik en mijn partner totaal verschillend zijn? 

Ondanks enkele gelijkenissen hier en daar, lijken jij en je geliefde misschien helemaal niet op elkaar. Jullie zijn mogelijk twee uitersten. Terwijl jouw partner misschien rationeel en planmatig is, laat jij je wellicht gemakkelijker leiden door gevoelens en ben je impulsief. Misschien omarmt jouw partner graag risico's, terwijl jij liever vasthoudt aan zekerheid.

Als je zoals velen van ons bent, maak je je wellicht zorgen over deze verschillen. "Zijn we wel geschikt voor elkaar?" vraag je jezelf misschien af. Het heeft me wat tijd gekost om in te zien dat dat niet de vraag is die ik mezelf wilde stellen. Zelfs met de belofte 'tot de dood ons scheidt', weten we nooit met wie we uiteindelijk zullen eindigen.

De vragen die we onszelf elke dag opnieuw kunnen stellen zijn: "Ben ik vandaag bereid om mijn verwachtingen los te laten en de ander volledig te laten zijn? Ben ik vandaag bereid om respect te hebben voor de individuele reis van de ander?" En misschien wel de belangrijkste: "Zijn we vandaag bereid om samen te groeien?" Dag na dag leven en zien wat de toekomst brengt, is de mooiste vorm van loslaten. 

Hoe ga je het gesprek aan over de toekomst?

Maar... wat als de een kinderen wil en de ander niet? Wat als jij wilt trouwen en settelen, terwijl de ander een wereldreis wil maken? Wat als de toekomstplannen niet overeenkomen? Kinderen of geen kinderen, trouwen of de wereld rondreizen, huren of kopen? Veel koppels vermijden dit onderwerp.

Durf daarom te vragen wat er in jezelf en in hem omgaat. Never assume. De uitdaging ligt hierin om een veilige ruimte te creëren, zonder verwachtingen en oordeel. Wees voorzichtig met vragen zoals: 'Waarom wil je dat (niet)?' Hoewel dit open vragen zijn, kunnen ze direct en aanvallend overkomen. Het is anders als je de vraag stelt: 'Wat gaat er in je om als je denkt aan de toekomst?' Op deze manier geef je de ander ruimte en zal er meer gedeeld worden. Wees nogmaals voorzichtig met oordelen. Je hoeft niet blij te zijn met zijn/haar reactie, maar dat ligt dan bij jou.

Feel but don't act

'Voel, maar reageer niet' De kans op triggers is natuurlijk groot. Wat ik heb geleerd, is dat je niet onmiddellijk vanuit emotie moet reageren. Als je meteen zou reageren met bijvoorbeeld een oordeel, zou dat een drempel kunnen vormen om (in de toekomst) open te zijn naar jou toe. Dit betekent niet dat je jouw bevindingen niet mag delen, maar stel het uit tot een moment waarop je je gegrond voelt.

Als je de ander de ruimte hebt gegeven om zich te uiten en hij/zij het gevoel heeft dat jij zijn/haar standpunt begrijpt, kun je jouw visie op de toekomst delen. Stel dat jullie toekomstvisie niet overeenkomt kun je altijd opnieuw kiezen, zoals je iedere dag opnieuw kunt kiezen om

  1. De verwachtingen los te laten
  2. Je aan je verwachtingen vast te houden en te begrijpen dat je teleurgesteld kunt worden. Je realiseert je ook dat dit jouw vrije keuze is en dat je iedere dag opnieuw kunt kiezen.
  3. Je besluit om de wegen te scheiden

Wil jij samen met je partner de toekomst verkennen en groeien als koppel? Plan dan nu een gratis intakegesprek in en ontdek hoe ik jullie kunnen begeleiden op deze reis naar een gezamenlijke toekomst. Klik hier om een afspraak te maken.

Aanmelden om een reactie achter te laten
Dankbaarheid, de hoogste frequentie die je kan bereiken.