Oefening: omgaan met triggers
Scrol naar beneden voor de oefening

How my day got ruined

De dag vordert, je hebt gedaan met werken en de zon schijnt . Je bent ontspannen en voelt je rustig . Tot je op een dood moment beslist je Instagram te openen om wat te scrollen...

Een story trekt plots je aandacht  en het zet meteen van alles in gang in je lichaam. It hit you, directly in the face. Je maag draait om en je krijgt een onaangename warme gloed over je heen. Dit wilde je echt niet zien.

Day ruined

Je hoort iets op de radio, iemand zegt iets tegen je, je ruikt of hoort iets . Het brengt je van de één op het ander moment van de wijs. Misschien brengt het een herinnering naar boven, een gevoel van jaloezie of boosheid. Het heeft je getriggerd. It hit you.

In een fractie van een seconde word je happy vibe overschaduwd door een dreigende wolk die je de hele dag achtervolgd.

Wat we geneigd zijn te doen

Wat doe jij? Kies je voor afleiding? Scrol je snel verder in de hoop het te vergeten of ga je kijken voor wat online shopping?  We zijn geneigd om onze ogen af te wenden, zo snel mogelijk te vluchten en ons leven zo te organiseren dat we die slag niet nog eens moeten incasseren (hetgeen ontzettend veel energie vraagt). 

"If you truly want to grow spiritually, you’ll realize that keeping your stuff is keeping you trapped". - Michael A. Singer

Wat we willen doen

Wat we willen doen is leren loslaten, hetgeen niet gemakkelijk is. Leren loslaten is iets waar veel theorieën over bestaan. Dit is een oefening dat naar mijn gevoel een mooie eerste stap is. Het is klein, doenbaar en ontzettend waardevol. 

De volgende keer als je voelt dat je wordt getriggerd, wil ik je uitnodigen om even bij jezelf te zitten en te observeren : Wat heeft je juist getriggerd? Hoe verandert je lichaam, je hartslag, je ademhaling? Adem vervolgens een paar keer diep in en uit & laat het vervolgens los.  Wees jezelf bewust dat je enkel de observeerder bent van je gedachten en niet je gedachten zelf. 

Een volgende stap zou kunnen zijn dat je het bv. opschrijft en erover reflecteert. 
 

Veel liefs
Elke

Hoe jij een moeilijk gesprek kunt overleven
Communicatie