Verbijsterd vraag je: 'Hoe kan je zo denken? Je weet toch dat… en dat…' en je gaat verder in de hoop hem op andere gedachten te brengen.
Wat begon als een lichte en plezierige sfeer aan het begin van de wandeling, is nu doordrenkt van spanning.
Vast in je eigen ego en onbewust van de prachtige ontwakende natuur, loop je met grote passen naast hem, jouw blik naar beneden gericht. Na een korte discussie volgt een lange en gespannen stilte.
Na enkele minuten voel je je langzaam ontdooien. Met jouw blik niet langer op de grond gericht, kijk je om je heen en merk je ook dat zijn gezicht verzacht. Bewust van wat er gaande is, glimlachen jullie naar elkaar.
De kracht van stilte
Tijdens coachingsessies verwijs ik vaak naar de kracht van stilte. Het biedt ons de ruimte om te reflecteren en bewust te worden. Onze ego's wilden beiden gelijk krijgen en er werd geen moeite gedaan om de ander te begrijpen.
Is het niet logisch dat twee mensen het niet eens kunnen zijn en toch allebei gelijk kunnen hebben? Het is niet logisch, maar psychologisch: 'All people see the world, not as it is, but as they are.' Iedereen heeft zijn eigen waarheid en wat we nodig hebben, is luisteren met oprechte interesse en een verlangen om de ander te begrijpen. Als we de ander begrijpen en dit laten zien, kunnen we voorzichtig ons standpunt uiten. Je zult verbaasd zijn hoeveel ruimte je hiermee creëert, zowel voor jezelf als voor de ander.
Empathisch luisteren
Zoals Stephen R. Covey het beschrijft in zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People: 'Empatic listening takes time, but it doesn’t take anywhere near as much time as it takes to back up and correct misunderstandings when you’re already miles down the road, to redo, to live with unexpressed and unsolved problems, to deal with the results of not giving people psychological air.'
Oefen empathisch luisteren in je volgende gesprek. Laat me weten hoe het ging en welke impact het had op de communicatie!