In 7 stappen stoppen met alcohol
7 tips bij sociale druk!

Stoppen Met Alcohol

7 tips die je helpen om te gaan met sociale druk.

"Ben je zwanger?; Kom op, doe niet saai. Eentje kan toch geen kwaad?; Je moet jezelf toch ook niet alles ontnemen in je leven?!; Je bent veel te extreem bezig met gezondheid, dat is ook niet goed!"


How to own your decision

Omgaan met sociale druk wanneer je probeert te stoppen met alcohol kan een uitdaging zijn. Zeker wanneer er veel gedronken wordt in je dichte omgeving en volledig stoppen met alcohol gezien wordt als een radicale beslissing, is het niet gemakkelijk om deze gewoonte te doorbreken.

Wellicht zijn er 7 tips die ik met je wil delen. Zijn hebben mij één voor één geholpen om deze radicale beslissing, om te vormen tot mijn 'nieuwe normaal'.

7 manieren die je leren om te gaan met sociale druk:

 1. Wees duidelijk over je beslissing: 

  Maak je besluit om te stoppen met alcohol duidelijk en vol vertrouwen kenbaar aan je omgeving. Laat hen weten dat het een belangrijke keuze voor je is en vraag om hun steun.
 2. Plan vooruit: 

  Bereid jezelf voor door op voorhand na te denken hoe je zal omgaan met mogelijke druk om te drinken. Bepaal van tevoren hoe je zult reageren wanneer iemand je iets aanbiedt of vraagt waarom je niet drinkt. Wat mij hielp was om mijn antwoord kort en bondig te houden: "Nee, ik drink niet", zonder verdere uitleg. Als ze geïnteresseerd zijn in de reden, probeerde ik zo kort mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld: "Ik heb het gevoel dat het mijn lichaam en geest geen goed deed". Als iemand je onder druk wil zetten om te drinken, verander dan van onderwerp. Richt de aandacht niet op alcohol maar op andere gedeelde interesses.
 3. Neem een niet-alcoholisch drankje: 

  Bestel een niet-alcoholisch drankje dat je lekker vindt en waar je tijdens het evenement van kunt drinken. Dit voorkomt dat je je buitengesloten gaat voelen en geeft je iets om in je hand te houden, waardoor je je minder snel onder druk gezet voelt om te drinken.
 4. Zoek accountability partners: 

  Zoek vrienden of familieleden die je beslissing begrijpen en steunen. Je omringen met een netwerk die je ondersteunt, kan je helpen om door te zetten!
 5. Plan een 'vlucht'strategie: 

  Als de druk te overweldigend wordt, weet dan dat je ieder moment kunt beslissen om weg te gaan. Hoe meer alcohol in het spel, hoe groter de sociale druk zal worden. Plan daarom om het evenement op tijd te verlaten of zorg dat je een vertrouwde vriend of vriendin hebt die je kan helpen om weg te gaan als dat nodig is.
 6. Overweeg steun te zoeken bij een coach: 

  Hij of zij kan begeleiding bieden, strategieën om ermee om te gaan en een veilige ruimte om de uitdagingen te bespreken waarmee je in sociale situaties geconfronteerd kunt worden.
 7. Assertiviteit oefenen

  Leer en oefen assertieve communicatietechnieken om aanbiedingen van alcohol zelfverzekerd en respectvol af te slaan. Vergeet niet dat je het recht hebt om eigen keuzes te maken!

Unlock Your Potential for a Healthier, Empowered Life!

Don't let anything hold you back from living the life you deserve! Neem de eerste stap naar een leven waar jij persoonlijk leiderschap neemt over jouw gezondheid en jouw persoonlijke doelen!

BOEK EEN INTAKE


Aanmelden om een reactie achter te laten
Weg met die ongezonde gewoonte
Stoppen met alcohol (& eender welke andere ongezonde gewoonte)