Dankbaarheidsoefening

Inleiding

Tijdens het beluisteren van een podcast hoorde ik: “Gratitude turns a moment into something better and it takes us with it".

Opzoek gaan naar de betekenis achter een pijnlijke of vervelende situatie, stelt je in staat om acceptatie om te zetten in dankbaarheid. Het vraagt wat oefening en tijd, maar het is het meer dan waard. 

Gezien 'Repetition key is' geef ik je graag twee praktische manieren mee die jou kunnen helpen. Dit zijn gewoonten die makkelijk te implementeren zijn niet en niet meer tijd vragen dan twee minuten: 

Gewoonte #1

Twee minuten die je voorbereiden voor de dag die komen gaat. En dat is nog niet alles: Wanneer je deze dagelijkse gewoonte voor min. 21 dagen voortzet, kan het volgens onderzoek je niveau van optimisme voelbaar verhogen. Voelbaar voor jou en voor je omgeving!

Voor dat je je gsm bekijkt, voor je de tv aanzet, voor je aan het ontbijt begint, voor je de kinderen ophaalt etc. geef jezelf twee minuten. 

Zet je op een plek waar je rustig zit en waar je je comfortabel voelt. Zet eventueel een timer en neem een schriftje. Begin met het opschrijven van drie zaken waar jij je vandaag dankbaar voor voelt. Probeer iedere dag nieuwe dingen te zoeken.

Wil je de kracht van dankbaarheid nog intenser ervaren of ben je benieuwd naar een andere manier? 

Gewoonte #2


Neem voor het slapengaan twee minuten. Denk aan één betekenisvol moment van die dag. Bv. Een gesprek dat je hebt gehad, een knuffel of een bericht dat je hebt gekregen, je gezicht in de zon, de hond die naast je zit etc. Schrijf zoveel mogelijk details op over dit moment, twee minuten lang. Hoe voelde je je? Wie was er bij je? Wat zag je? Hoelaat was het? Etc.

Op deze manier beleef je het gevoel opnieuw en misschien zelfs intenser. Je hersenen kennen het verschil niet tussen de realiteit en enkel een gedachte, maak hier dus gebruik van.

Let's go Hygge

Maak de plek wat gezellig. Dim het licht, steek een kaarsje aan, neem een thee'tje erbij en zet eventueel wat meditatiemuziek op. Voor muziek, kan je eens gaan naar het Spotify album “Reading Soundtrack”. Heerlijk!  

Veel succes!  

I finally got off his back
Persoonlijk verhaal