Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak?
Zo pak je dit aan

Je hebt ongetwijfeld een keer het volgend advies gekregen: je moet gewoon je gevoel volgen.  Maar wat als je gevoel het ene moment dit zegt en het andere moment iets volledig anders? Wanneer weet je of je van koers (dat kan je werk, een doel of project zijn) moet veranderen en wanneer weet je of je moet doorzetten?

Drie vragen die je kunnen helpen

Eén van de belangrijkste dingen die ik leerde is: vecht vooral niet tegen hetgeen je voelt en denkt. Aanvaard dat de gevoelens en gedachten er zijn en wees je bewust dat ze jou niet identificeren. Als stille waarnemer kan je jezelf afvragen “wat gaat er momenteel in me om?” Observeer en oordeel vooral niet.

Wanneer iets niet (meer) goed voelt en je twijfelt wat je moet doen, kunnen de volgende vragen je helpen.

1. Wat is je WHY?

Houd je einddoel voor ogen en vraag jezelf af: Hoe laat het me voelen? Op welke manier strookt het met mijn waarden en met wie ik ben? Wat als ik het bereik? Wat als ik het niet bereik? Met welke intentie doe ik wat ik doe - is het omdat ik het belangrijk vindt of omdat het van me verwacht wordt? Ligt de beloning intern of extern? 

Deze reflectie brengt je terug naar je WHY. Is er misschien een ander doel dat je kan koppelen aan je WHY? Eentje dat dichter aanleunt bij wie je bent? 

2. Is er een alternatieve weg naar je doel?

Word je enthousiast van het einddoel maar staat de weg ernaar toe je niet aan? Bekijk dan alternatieve manieren om er te geraken. Probeer out of the box te denken!

Als je een droomjob hebt waar je iedere dag naartoe moet reiden, ga je ook geen ontslag nemen omdat de weg ernaar toe je niet aanstaat. Als je de job echt graag doet, ga je eerst opzoek naar alternatieve manieren om er te geraken. Misschien is er wel een leuke route die je met de fiets binnendoor leidt of kan je met een lollige collega meerijden. 

Voorbeeld van een coachee: Ze wilde haar terug fit en gezond voelen, enerzijds voor haar kinderen, anderzijds wilde ze terug met meer energie door het leven. Ze had zich ingeschreven voor de fitness maar moest haarzelf iedere dag naar daar slepen. Dit hield ze niet vol. 
"Misschien is sporten gewoon niet voor mij", zei ze. 
Pas toen we andere wegen zijn gaan exploreren, besloot ze nog niet op te geven maar te experimenteren met verschillende sporten: van dansles tot tennislessen en van yoga tot boksen. De eerste keer is vaak gratis dus ideaal om uit te proberen! 

3. Is het angst dat je voelt of is het werkelijk niet voor jou?

We willen ons natuurlijk niet laten leiden door angst. Het is niet altijd heel duidelijk of angst de grote oorzaak is van de weerstand die je voelt. Soms helpt de volgende oefening mezelf en mijn coachees verder:

 Stel je krijgt promotie van je baas en je bevindt je in een dilemma. Je twijfelt tussen de volgende mogelijkheden:

  1. Je neemt de promotie aan en gaat volledig voor je voltijdse baan.
  2. Je slaat de promotie af, gaat minder werken en focust je op je zelfstandig bijberoep.
Oefening

Beeld de ‘best case scenario’ in voor beiden mogelijkheden en voel dan opnieuw:

  1. Je neemt de promotie aan en doet het super goed op je werk. Je collega’s en baas waarderen je. Je komt voldaan terug thuis en houdt een goed loon over op het einde van de maand. Bovendien krijg je uitstekende leerkansen.
  2. Je slaat de promotie af en gaat minder werken. Je doet wat je graag doet en bouwt je zelfstandig bijberoep uit naar een winstgevend bedrijf. Je geniet van het inkomen dat je genereert en de vrijheid die hierbij komt kijken.

Van welk scenario krijg jij het warm? Vraag jezelf af: waar zie jij de beste versie van jezelf in? Dit verschilt van persoon tot persoon. Dit is dus een beslissing die alleen jij kunt maken.

Wat met meningen van anderen? 

TIP: je omgeving heeft ongetwijfeld veel raad klaarstaan. Neem eerst en vooral de goedbedoelde raad aan en toon dankbaarheid. Iedereen heeft een andere perceptie en ze komen misschien met suggesties waar jij nog niet aan hebt gedacht. 
Voor je iets voor 'waar' aanneemt, vraag je vervolgens af: is deze persoon expert? Zo neen, laat het dan los en ga ten rade bij iemand die er expertise in heeft. 

De meeste mensen bedoelen het goed wanneer ze je willen waarschuwen of hun mening willen geven maar probeer altijd in je hoofd te houden dat iedereen een eigen perceptie heeft met eigen angsten, beperkende overtuigingen etc. Vandaar dat een goede raad niet per se juist is voor jou!

Twijfel je erna nog? 

Dan is de kans groot dat de angst voor verandering momenteel nog te groot is. In dit geval is het oké om er bewust voor te kiezen op dit moment geen beslissing te nemen. Probeer jezelf dan af te vragen "als mijn omstandigheden voor altijd blijven hoe ze nu zijn, hoe kan ik hier dan de beste versie van mezelf zijn?".

Heb je meer helderheid nodig?

Laat je bijstaan. Ik help je graag verder!


Aanmelden om een reactie achter te laten
Timemanagement
De Prioriteitenmatrix